kardio edzés tipusok

Kardio edzés típusok

A kardio a zsír égetés egyik legjobb módja. Népszerűségének legfőbb oka, hogy rengeteg mozgásforma közül lehet válogatni, így mindenki megtalálja a hozzá leginkább passzolót! Ha még új neked ez a téma, ezt a cikket imádni fogod. Íme a legnépszerűbb kardio edzés típusok!

Mit nevezünk kardio edzésnek?

Természetesen mielőtt belevágnánk a fő témába, – hogy milyen kardio edzés típusok közül választhatsz -, fontos tisztázni, hogy mi is az a kardio edzés pontosan. A kardiozás olyan tevékenységeket, sportolást foglal magában, ahol a folyamatos terhelés hatására megemelkedik a pulzus. 

A magasabb pulzus hatására az izomzat oxigén ellátása is megnő, ami hatékony kalóriaégetést és egészségesebb szerveket eredményez!  

A kardio edzés előnyeit egy korábbi cikkünkben részletesebben megismerheted! Ha szeretnéd elolvasni, kattints ide!

kardio edzésforma: szobabicikli

Milyen kardio edzés típusok a legnépszerűbbek?

Fontos tudnod, hogy a kardio edzés akkor hatékony, ha a pulzusod tartósan a megfelelő tartományon belül mozog. A zsírégetés akkor kezdődik meg, amikor a mozgáshoz szükséges energiát a szervezet már a zsírkészletből kezdi el kinyerni.  

Mint általában minden tevékenység, a mozgás is akkor a leghatékonyabb, ha örömmel végzed. Nézzük milyen kardio edzés típusok közül válogathatsz!

Futás

A futás az egyik legalapvetőbb és egyben legnépszerűbb kardio mozgás, hiszen napszaktól és időjárástól függetlenül is bármikor végezhető. Mivel futás közben jelentős pulzus emelkedést érhetsz el, igen hatékony is. Egy órás futás alkalmával akár 500-1000 kalóriát is elégethetsz!

Gyaloglás

A gyaloglás nagyon hasonló izomcsoportokat mozgat meg, mint a futás, de mivel kevésbé intenzív, könnyebben végezhető. Akár nagyobb súllyal és kisebb állképességgel rendelkező emberek számára is kiváló választás. 

Mivel gyaloglás közben kisebb intenzitást érsz el, a pulzusod is alacsonyabb tartományban marad. Kevésbé megterhelő, mint a futás, de ebből adódóan nem is olyan hatékony. Egy óra alatt nagyjából 150 – 400 kalóriát égethetsz el! 

kardio edzés túrázás

Biciklizés

A kerékpározás szintén nagy népszerűségnek örvend, sokan a munkába is biciklivel járnak, ami rendkívül egészséges. Ez a kardio mozgásforma kevésbé sérülésveszélyes, mert nem terheli annyira az ízületeket. 

A maximális hatékonyság érdekében fontos, hogy a biciklid megfelelően legyen beállítva. Figyelj oda, hogy a nyereg ne legyen túl magason, a lényeg, hogy a lábad ne legyen teljesen kinyújtva, amikor lent van a pedál. Egy óra biciklizéssel 450-900 kalória is elégethető! 

Úszás

A legnépszerűbb kardio edzés típusok közül nem hiányozhat az úszás! Szemben a többi mozgással, az úszás egy kis ráfordítást igényel, hiszen meg kell vásárolnod az uszoda bérletet, de hidd el megéri! Az úszás a legkevésbé megterhelő mozgásforma, több izomcsoportot is megdolgoztat, növeli a tüdőkapacitást és zsírégetés szempontból is hatékony. Egy óra úszással 400-500 kalóriát is elégethetsz! 

kardio edzés úszás

Bármelyik kardio edzés típus mellett döntesz, fontos, hogy tisztába legyél a teljesítőképességeddel! Ne kérj többet a szervezetedtől, az izomzatodtól, mint amire jelen pillanatban képes vagy, mert abból csak baj lehet. 

Ha segítségre van szükséged a helyes edzés tervel kapcsolatban, kérdezz bátran vagy gyere el hozzánk, várunk szeretettel Móri edzőtermünkben! 🙂

Scroll to Top