súlyzós edzés mellett kardio

Súlyzós edzés mellett kardio: segít vagy árt?

Lehet súlyzós edzés mellett kardio edzést végezni? Sokak szerint negatívan befolyásolja az izomépítést. Vajon igazuk van? Ebben a cikkben utána járunk a válasznak! 


Szabad súlyzós edzés mellett kardio edzést végezni?

Sokak körében terjed el az a nézet, hogy a súlyzós edzés mellett kardio edzésnek nincs helye. Ennek oka, hogy szerintük a kardiozás csökkenti az izomnövekedés mértékét és hatékonyságát, sőt, a kalóriaégetés miatt valójában izomvesztéshez vezethet. Korábban voltak olyan tanulmányok, amelyek ezt az állítást alátámasztották, azonban újabb kutatások szerint valójában ez egyáltalán nincs így! 

Bebizonyították, hogy a mértékkel végzett kardio edzés igazából pozitívan hat az izomépítő edzés hatékonyságára. A titok nyitja a megfelelő egyensúly megtalálása a két edzés között. Ez az arány egyénenként változhat, de általánosságban kijelenthető, hogy a túl sok és a túl kevés kardió sem kifizetődő! 

súlyzó edzés mellett kardió edzés

Mi határozza meg a súlyzós edzés mellett végzett kardió edzés mértékét?

A kardio edzések mértékét természetesen a kitűzött célunk határozza meg. Teljesen máshogy kell kombinálni a különböző edzéstípusok számát és gyakoriságát, ha például fogyni szeretnél, mintha az izomzatod növekedésére vagy szálkásításra koncentrálsz! 

Ha az izomépítésre koncentrálsz - több súlyzós edzés, kevesebb kardiozás

Ha az izomtömeged növekedését tűzted ki magad elé célként, akkor kevesebb kardio edzést kell az edzéstervedbe iktatni. Heti 1-2 alkalom elegendő ahhoz, hogy a keringési rendszered fejlődjön és segítse az izom épülését.  

Ha túlzásba viszed, elégeted az izomnövekedéshez szükséges kalóriát, ráadásul nem marad elegendő energiád, hogy a súlyzós edzéseid maximális hatékonysággal végezhesd! 

Ha a fogyás a cél - több kardiozás, kevesebb súlyzós edzés

A fogyni szeretnél, akkor az elsődleges célod, hogy minél több kalóriát égess el, lehetőség szerint az izomtömeged megőrzésével. Ha odafigyelsz az étkezésre, alapból kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, így izmot nem tudsz építeni, ezért arra kell figyelned, hogy a nagy részét megőrizd. 

Ilyenkor a kardio edzésekkel szépen égeted a kalóriát, amitől fogyni fogsz, a súlyzós edzéseiddel pedig meggátolod, hogy az izomzatod csökkenjen.

szabad súlyzós edzés mellett kardio edzést végezni?

Azt tudtad, hogy az edzések sorrendje is befolyásolhatja az edzés hatékonyságát? Ha szeretnél erről többet megtudni, akkor olvasd el ezt a cikkünket is! 

Összefoglalva: Az edzés hatékonysága érdekében fontos, hogy a súlyzós edzés mellett kardio edzésre is maradjon idő, mert ezek tökéletesen kiegészítik egymást. Ahhoz, hogy a legjobb eredményeket érhesd el a céljaidnak megfelelően, találd meg a megfelelő egyensúlyt a két edzéstípus között! 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top