kardió súlyzós edzés előtt vagy után

Kardió súlyzós edzés előtt vagy után? Vizsgáljuk meg!

Ha hatékonyan szeretnél edzeni, egy gondosan megkomponált edzéstervre lesz szükséged, ahol néha még az sem mindegy, hogy mit mi után csinálsz. A kardiózás és az erősítés kéz a kézben jár, de vajon mi a helyes sorrend? Kardió súlyzós edzés előtt vagy után? Ebben a cikkben kiderül! 


Milyen könnyű is lenne az élet, ha néhány kiló leadásához vagy egy formásabb testhez elég lenne néha mozognunk kicsit, akkor is úgy ahogy éppen kedvünk van, ugye? Sajnos a valóság az, hogy ez ennél sokkal-sokkal bonyolultabb, hiszen a céljainktól függ, hogy mikor mennyit és milyen típusú edzéseket, gyakorlatokat kell végeznünk, ha sikerrel akarunk járni! 

Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni a dolgot, akkor, ha fogyni szeretnénk akkor kardiózni, ha erősödni, formásodni szeretnénk akkor pedig súlyzózni kellene többet. Ez nyilván nem ennyire egyszerű, számos dolog befolyásolja, de összességében az biztos, hogy érdemesebb kombinálni ezeket az edzéstípusokat!

Egy kis érdekesség: Tudtad, hogy a zene is hatással lehet az edzés teljesítményedre? Te szoktál zenét hallgatni edzés közben? Ha kíváncsi vagy a legtutibb kardió edzés zenékre, akkor ezt a cikket mindenképp nézd meg!

kardió edzés súlyzós edzés előtt vagy után

Most biztos azon gondolkozol, hogy oké, de mivel érdemes kezdeni, hogyan érdemes csinálni! A kardió súlyzós edzés előtt vagy után következik? Nézzük meg!

Kardió súlyzós edzés előtt vagy után?

Biztosan vagyunk benne, hogy találkoztál már olyannal, aki szerint kardiózni csakis a súlyzózás előtt érdemes és olyannal is, aki meg volt róla győződve, hogy akkor a leghatékonyabb, ha utána csinálod. 

Ahogy korábban már beszéltünk róla, a céljaink eléréséhez fontos, hogy a megfelelő gyakorlatokat végezzük és az is fontos, hogy a megfelelő sorrendben. De mi határozza meg a helyes sorrendet? Hát maga a cél, amit el szeretnél érni!

Kardió súlyzós edzés előtt

Mikor érdemes kardió edzéssel indítani? Ha a célod az állóképességed növelése, a teljesítményed maximalizálása. Fontos hozzátenni, hogy a súlyzós edzés sok energiát igényel, ráadásul, ha nem szabályosan csinálod, könnyen sérülés lehet a vége, ezért nem mindegy, hogy hogyan osztod be az energiádat. 

Azért, hogy elkerüld a sérüléseket, egy kiadós kardió edzés után érdemes kisebb intenzitású súlyzós edzést tartani!

kardió súlyzós edzés előtt

Kardió súlyzós edzés után

Ha a test formálása, izomépítés és izomerősítés a célod, akkor inkább a súlyzós edzéssel érdemes kezdeni. Ahogy az előző esetnél már említettük, a súlyok emelése sok energiát és mentális erőt igényel. Egy intenzív kardió edzés után biztosan elfáradsz, kimerült leszel, így a teljesítményed csökkenni fog! 

Súlyzós edzés után végezhetsz egy könnyedebb kardió edzést, nem kell aggódnod, nincs negatív hatása az izomépítésre! 

Ha a személyes véleményünk érdekel, próbálj meg arra törekedni, hogy a két edzés típust szeparáld el egymástól amennyire lehet. Például, ha reggel kardiózol, délutánra elég kipihent leszel, ahhoz, hogy teljes erőbedobással végezd az erősítő edzést!

Te hogyan egyezteted össze a két edzést? Írd meg nekünk kommentben! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top