Mi az ideális kardio edzés pulzustartomány?

Az edzés hatékonyságát nagyban befolyásolja, hogy milyen értékhatárokon belül mozog a pulzusod. Sokan nem is gondolják, de van egy optimális tartomány, amit, ha fenn tudsz tartani, sokkal eredményesebb lesz a munka! Mi az ideális kardio edzés pulzustartomány? Ebből a cikkből megtudod a választ!

Röviden a kardio edzésről

Nagyon leegyszerűsítve a kardio edzés az a típusú edzés, ahol a gyakorlatok hatására megemelkedik a pulzus és tartósan úgy is marad. A magasabb pulzus megdolgoztatja a szívet, ennek hatására megerősödik. 

A szív az egyik, – ha nem a legfontosabb – szervünk, így az erősítése számos élettani hatással bír. Az erősebb szív hatékonyabban dolgozik, több oxigént juttat a szerveidbe, az izomzatodba, ami például növeli a regenerálódás hatékonyságát. 

A kardio edzésformák előnyeit naphosszat sorolhatnánk, ha szeretnél részletesebben olvasni erről, olvasd el a korábbi cikkünket a témában! 

Kardio mozgás például a futás, kocogás, túrázás, kerékpározás, evezés stb. Láthatod, hogy a választható mozgásformák igen széles skálán mozognak, szinte bárki megtalálhatja a neki legszimpatikusabb módot!

kardio edzés pulzustaromány - a kardio edzésről röviden

Az optimális kardio edzés pulzustartomány

A pulzus a percenkénti szívverésünk számát jelzi. Beszélhetünk nyugalmi-, és terhelés alatti pulzusról. Az emberi pulzust nagyon sok tényező befolyásolja, de nagy általánosságban felnőtt korban a nyugalmi pulzus 40-80 között mozog. 

Nyugi nem fogunk érthetetlen orvosi dolgokba belemenni, de fontos tisztázni az alapokat, hogy teljesen világos legyen a cikk. 😊 

A kardio edzés pulzustartományok egyénenként eltérőek lehetnek, ha hatékonyan szeretnél edzeni, tisztában kell lenned a saját “maximális pulzusoddal”. Ezt úgy kapod meg, ha 220-ból kivonod az életkorodat (nők esetén 226-ból). 

Mi az ideális pulzustartomány?

Az ideális kardio edzés pulzustartomány attól függ, hogy mi a célod, amit kitűztél. A leggyakoribb cél a zsírégetés, ez a maximális pulzusod 60-70%-a. Ez azt jelenti, hogy ezen a tartományon belül kell tartanod az a pulzusod, hogy a leghatékonyabb eredményt érd el. 

Itt fontos kiemelni, hogy ehhez nem elegendő 5-10 percig a tartományon belül mozogni. A zsírégetés beindításához nagyjából 30 percre van szüksége a szervezetednek.

Most biztos megfordult a fejedben, hogy honnan a fenéből kéne tudnod, hogy milyen tartományon belül mozog a pulzusod. Manapság már sokkal könnyebb ezt monitorozni, hiszen a pulzus mérő órák segítségével ezt simán követheted. Ha szoktál látni futókat, akik folyamatosan az órájukat nézik, akkor valószínűleg ez ezért van, nem pedig késésben vannak! 🙂 

Az alacsonyabb kardio edzés pulzustartomány egészségmegőrző vagy rehabilitációs célok elérésére, a magasabb terhelés pedig leginkább állóképesség fejlesztésre alkalmas!

kardio-edzes-idealis-pulzustartomany

Zárásképpen fontosnak tartjuk elmondani, hogy minden esetben tisztában kell lenned a saját pulzus értékeiddel, (mind a nyugalmi, mind a maximum) hiszen egyrészt így fogsz tudni a leghatékonyabban edzeni, de ami ennél is sokkal fontosabb, segít kiszúrni az esetleges szívproblémákat!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top