mi a leghatékonyabb kardio edzés?

Leghatékonyabb kardio edzés: 3 gyakorlat zsírégetésre!

Az egyik leggyakoribb cél, amit az emberek kitűznek maguk elé nem más, mint a zsírégetés. A legtöbb ember tudja, hogy ennek a legjobb módja a kardio edzés. De vajon milyen típusú edzést érdemes végezni? Nézzük mik a leghatékonyabb kardio edzés gyakorlatok!

Beszéljünk röviden a kardio edzésről

A kardio edzésnek olyan mozgásformákat hívunk, amikor a szervezet emelkedett pulzussal és oxigénhasználattal végez fizikai munkát. Általánosságban az állóképességi tevékenységek sorolhatók ide pl. Futás, biciklizés, úszás stb. 

Ha a zsírégetés a cél, fontos tudnod, hogy milyen tartományon belül kell tartanod a pulzusod és hogy milyen hosszúságú edzéseket kell tartanod. A hatékonyan szeretnél zsírt égetni, tisztában kell lenned az úgynevezett maximális pulzusoddal, hiszen ebből tudod kiszámolni, hogy milyen tartományon belül kell maradnod. 

Ha szeretnél többet megtudni az ideális pulzustartományról, mindenképp olvasd el ezt a cikkünket is!

zsírégetés kardio edzéssel

Mik a leghatékonyabb kardio edzés gyakorlatok?

Nézzük melyek azok a kardio mozgásformák, amelyek valósággal bontják rólad a zsírt. Fontos hozzátenni, hogy ez egyénenként eltérő lehet és akkor lesz a leghatékonyabb, ha odafigyelsz a pulzusodra! 

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy milyen hosszúságúra kell tervezni egy ilyen edzést. Erre a kérdésre nincs konkrét válasz, de nagy átlagban azt mondhatjuk, hogy a szervezetnek legalább 30 percre van szüksége, hogy beindítsa a zsírégetést! 

Legahatékonyabb kardio edzés: Kocogás

Kezdjük talán a legegyértelműbb típussal: a futással, kocogással. A kardio edzések közül ez az egyik legnépszerűbb is egyébként, hiszen nincs napszakhoz vagy évszakhoz kötve, kis túlzással az év bármely napján végezhető. A kocogás, – a zsírégetésen túl – javítja az állóképességet is!

A kocogás igazán figyelemreméltó zsírégetés szempontból, egy átlagos testsúlyú ember 500-1000 kalóriát is elégethet egy óra alatt!

leghatékonyabb kardio edzés: kocogás

Legahatékonyabb kardio edzés: Ugrálókötelezés

Gyerekkorodban biztos ugrálóköteleztél, óvodában és általános iskolában még elő-elő szokott kerülni. Biztosak vagyunk benne, hogy az emberek többsége azóta elő sem vette ezt az eszközt, de a jó hír az, hogy ezt nem lehet elfelejteni, bármikor újra kezdheted! 😊 

Az ugrálókötél másik előnye, hogy többféleképpen végezheted. Csinálhatod hagyományosan, váltott lábbal, egy lábbal…a különböző típusait kombinálhatod is, így ezzel az egy eszközzel teljes értékű edzést állíthatsz össze, sosem lesz egyhangú! 

Nem véletlen, hogy például a boxolók körében is igen népszerű, egy óra ugrálókötelezéssel 600-800 kalória is elégethető! 

leghatékonyabb kardio edzés: ugrálókötél

Legahatékonyabb kardio edzés: Négyütemű fekvőtámasz

Gondoltad volna, hogy a négyütemű fekvőtámasz is az egyik leghatékonyabb kardio edzés gyakorlatok között található? A hatékony zsírégetési tulajdonságán túl jól átmozgatja az izomcsoportjaid és az állóképességed is javítja. 

Ha szeretnéd növelni a gyakorlat intenzitását, kiegészítheted tapssal, fekvőtámasszal vagy megtarthatod pár másodpercig plank pozícióban mielőtt újra felugranál! 

Négyütemű fekvőtámasszal egy óra alatt nagyjából 700-900 kalóriát tudsz elégetni!

leghatékonyabb kardio edzés: burpee

Természetesen rengeteg gyakorlat közül választhatsz, ami hatékony zsírégetés szempontból, de ezekkel garantáltan nem lőhetsz mellé! Mielőtt belevágsz az edzésbe ne feledkezz meg a bemelegítésről és hagyj időt a végén a nyújtásra is! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top