kardio vagy aerob edzést válasszunk?

Kardio vagy aerob edzés? Tisztázzuk a fogalmakat!

Egyre több edzésforma terjed el, a bőség zavara fogadja a mozogni vágyókat, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik, mire jó, megfelelő választáse a céljaink eléréséhez. Neked mi ugrik be, ha meghallod azt, hogy kardio vagy aerob edzés? Nézzük meg pontosan mit is jelentenek!


Kardio vagy aerob edzés? Nézzük melyik micsoda!

Kardio edzés

Kezdjük a kardio edzéssel…talán ez a gyakrabban használt fogalom a kettő közül. Ha nagyon szigorúan vesszük, mindkettő kardio mozgásforma, és az edzés intenzitása a különbség. 

Ugye kardio edzésről akkor beszélhetünk, ha a mozgás hatására a pulzus egy magasabb tartományba kerül és az edzés végéig, – legalábbis huzamosabb ideig magasabb tartományban is marad.  

Egy nagyobb intenzitású edzésről beszélhetünk, amellyel hatékonyan égetheted a kalóriát és fejlesztheted az állóképességed! Ilyen lehet egy sprint, egy intenzív kerékpározás vagy egy HIIT edzés. 

Cél: a szívverési frekvencia növelése és a lehető legtöbb kalória égetése! 

Ha érdekel néhány igazán hatékony zsírégető gyakorlat, ezt a cikket látnod kell! 🙂

kardio hiit edzés

Aerob edzés

Az aerob edzés szintén egy kardio mozgásforma, de csak egy bizonyos intenzitás alatt beszélthetünk ilyen edzésről. Az aerob edzés egy közepesen intenzív, de hosszabb időtartamú edzés.

Ide sorohatók a hosszútáv futások vagy egy kiadós séta/túra a hegyekben. 

Az aerob edzés során a cél az állóképesség és a légzés hatékonyságának maximalizálása! 

Kardio vagy aerob edzés? Hogyan válasszunk a két edzés között?

Erre a kérdésre nincs konkrét válasz, hiszen az edzés során kitűzött cél és a fittségi szint is befolyásolja ezt a döntést, ami ugye egyénenként eltérő. Ha a fogyás, a zsír és kalória égetés a cél egyikkel sem lőhetsz mellé, hiszen mindkét forma hozzásegít más-más módon. 

Ha rövid idő alatt minél több kalóriát égetnél el, mindezt egy intenziv terhelés mellett, akkor a kardio, ha pedig a közepesen intenzív, de hosszabb mozgás mellett voksolsz, akkor pedig az aerob edzést válaszd.

aerob edzés hosszútávú kerékpározás

Ha a leghatékonyabb módon szeretnél edzeni, hogy a zsírégetés mellett az állóképességed és az akaraterőd egyaránt fejlődjön, akkor érdemes kombinálni ezeket az edzésformákat. A változó intenzitású edzések lehetővé teszik a tested és a szervezeted számára, hogy a megfelelő módon alkalmazkodjon ezekhez, ezzel fejlesztve az általános fittségi szinted és a kalóriaégetés hatékonyságát! 

TIPP: Használj pulzusmérő órát, hogy az edzés közben tudd szabályozni az intenzitást, ezzel beállítva a céljaidnak megfelelő pulzusszámot! 

Ha elakadtál, vagy segítségre van szükséged az induláshoz, keress fel minket és mi mindenben segítünk neked! 🙂 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top